paviljoen-ing-campus

Paviljoen voor nieuwe ING-campus Amsterdam

22/01/2019de Architect

Op de campus van ING in Amsterdam is een nieuw paviljoen in aanbouw. Het ontwerp van Powerhouse Company maakt een helder statement én gaat op in haar omgeving.

Gelegen in een opkomende wijk van Amsterdam Zuidoost, vormt het nieuwe paviljoen met haar 900m2 een inspirerende en stimulerende bestemming voor medewerkers op de campus, ondernemers, omwonenden. studenten en bezoekers. Het paviljoen belooft niet alleen het hart van de campus van ING te worden, maar ook een hoogwaardig restaurant voor ontbijt, lunch en diner en een multifunctionele ruimte voor de gemeenschap. Het paviljoen speelt een essentiële rol in dit snel veranderende gebied van Amsterdam. Naast de culturele en educatieve instellingen trekt Amsterdam Zuidoost ook een groeiende groep mensen uit het stadscentrum.

Het paviljoen in opdracht van OVG Real Estate en G&S Vastgoed is ontworpen door Powerhouse Company.

De zachte ronde vorm en de synergie met landschap en omgeving kenmerken het paviljoen. Powerhouse Company werkt met een mix van subtiele en heldere gebaren. Het resultaat is een moderne en tijdloze esthetiek in combinatie met dynamische kenmerken zoals verschillende plafondhoogten en toepassing van rijke kleuren en materialen. Met een nauwkeurige aansluiting op het landschap creëert het paviljoen een harmonieuze sfeer. De continuïteit van de trap aan de noordgevel en de groene Tichelaar tegels op de noord- en oostgevel dragen daaraan bij. Ook het houten plafond en de betonnen traptreden die van binnen naar buiten doorlopen versterken de verbinding met de omgeving.

We hebben het paviljoen zo ontworpen dat het naadloos aansluit op de omgeving. Hierdoor ontstaat een dynamische relatie tussen binnen en buiten. De combinatie van een heldere glazen gevel en natuurlijke materialen en kleuren, zorgt voor een subtiele overgang tussen binnen en buiten. Het gebruik van sterke kleuren en zachte texturen in het interieur creëert vervolgens een intieme binnenruimte met het comfort van een woonkamer,” aldus Stijn Kemper, partner van Powerhouse Company.

Het houten element dat de kern van het gebouw vormt, dient niet alleen als structurele steun voor het dak maar ook als sculpturaal meubelstuk. In combinatie met de transparante gevel creëert dit vrijstaande element een uitgesproken ontwerp dat wordt versterkt door de lichte helling van het dak. Op geen enkel punt komt het element in contact met de glazen gevel, waardoor panoramisch uitzicht en circulatie rond de kern mogelijk is. Powerhouse Company heeft nauw samengewerkt met leveranciers om tot innovatieve oplossingen te komen. Oplossingen die niet alleen de esthetiek van het ontwerp versterken maar ook voorzien in duurzame licht- en temperatuurregeling. De glazen gevel, geproduceerd door iFS building systems, is zorgvuldig ontwikkeld om volledige transparantie te bieden.

Michiel Deenik, Neal Valentijn en Jeroen van Brussel vestigen hun nieuwe restaurant The Traveller in het paviljoen. In opvolging van hun restaurants Visaandeschelde en THE ROAST ROOM belooft The Traveller een culinaire ontdekkingsreis te worden die de zintuigen prikkelt. Geïnspireerd door de multiculturele sfeer van de wijk, bevat het menu authentieke gerechten uit de hele wereld. Het interieurontwerp van het restaurant is tot stand gekomen in samenwerking met Studio BvanB en OFFICE RBGV. Het flexibele ontwerp van de bovenste verdieping van de houten kern faciliteert multifunctionele programma’s zoals vergaderingen, sociale activiteiten en culturele evenementen.

De bouw van het paviljoen wordt naar verwachting de tweede helft van 2019 voltooid. Powerhouse Company heeft de ontwerpwedstrijd voor het paviljoen in de zomer van 2016 gewonnen. Powerhouse Company heeft in samenwerking met Benthem Crouwel Architects (verantwoordelijk voor het ING-hoofdkantoor) en karres+brands (de oorspronkelijke masterplanner en landschapsontwerper van de campus) de uitgangspunten van het oorspronkelijke project in het paviljoenontwerp geïntegreerd.

“De combinatie van toegankelijkheid met enerzijds hoogwaardige detaillering en anderzijds innovatie is kenmerkend voor de ambities van Powerhouse Company. Projecten met horeca en hospitality liggen in het verlengde van de servicegerichte aanpak van ons bureau,” besluit partner Stijn Kemper.

Related

Back to top