Website G&S

Merwede: bruisende stadswijk, gezond, duurzaam en levendig

09/01/2020G&S Vastgoed

Merwede, deelgebied van de Merwedekanaalzone, staat aan de vooravond van een omvangrijke transformatie. Van voormalig industriegebied aan de rand van de stad naar een bruisende verbindende stadswijk op een steenworp afstand van het centrum van Utrecht. Wat gebeurt er en wat kun je verwachten?

Groene openbare ruimten, binnenterreinen en daken zullen de stadswijk kenmerken. De wijk zal plek bieden aan ruim 12.000 nieuwe bewoners. De focus voor deze nieuwe wijk ligt op een gezonde en duurzame levensstijl. Een autovrije buurt waar mensen fietsen in plaats van in de file staan en waar de straten voor spelende kinderen zijn in plaats van voor geparkeerde auto’s. Zowel bewoners als bezoekers kunnen gebruik maken van een groot aanbod deelauto’s, deelfietsen en openbaar vervoer.

De Merwedekanaalzone, gelegen tussen Villa Jongerius en de A12, zal in fasen worden ontwikkeld tot een stadswijk met maximaal 10.000 woningen, Merwede maakt hier deel van uit. Door een nauwe samenwerking tussen de gemeente Utrecht, tien grondeigenaren, ontwerpteams en adviseurs is het Stedenbouwkundig Plan voor Merwede, het gebied tussen de Balijeburg en de Socratesbrug, tot stand gekomen. ”Dankzij deze samenwerking kan er midden in de stad een terrein van 24 hectare groot als één geheel worden ontwikkeld. Dat is heel bijzonder, want meestal gebeurt dit gefragmenteerd”, aldus wethouder Kees Diepeveen. Als startsein voor de verdere ontwikkeling hebben de gemeente, grondeigenaren en corporaties op 9 januari 2020 samen het hoofdlijnenakkoord ondertekend.

Round Hill Capital, Boelens de Gruyter en G&S Vastgoed starten binnen dit gebied met de ontwikkeling van ruim 1100 woningen verdeeld over vier blokken onderverdeeld in de volgende type woningen: 30% sociale huur, 25% middensegment (15% middenhuur – 10% middenkoop) en 45% vrije sector koop/huur. Samen kijken zij uit naar het vervolg van deze ontwikkeling om bij te dragen aan het creëren van een veerkrachtige stadswijk met oog voor toekomstige veranderingen.

Wonen, werken en ontspannen
Het nu nog ontoegankelijke gebied in de stad wordt een woonwijk waar mensen gelukkig en gezond stedelijk met elkaar kunnen leven. Met winkels, scholen en een theater op de hoek. Het huidige fietsdepot wordt een bruisende plek; een markthal, horeca, creatieve bedrijvigheid en voedselteelt voor de wijk en omgeving. Het straatbeeld wordt bepaald door afwisselende hoogtes, breedtes, architectuur en groen. Een plek waar dichtheid synoniem is met groen en levendigheid, en niet met benauwde drukte.

Naast dat het een plek zal worden waar alles binnen handbereik ligt, zal een fijnmazig netwerk voor langzaam verkeer ervoor zorgen dat de wijk perfect verbonden zal zijn met de rest van de stad. Het nieuwe Merwedepark langs het kanaal en het Merwedeplantsoen zullen samen alle delen van de nieuwe en bestaande wijken nog beter met elkaar verbinden.

Duurzaam en gezond
Met de grootste ondergrondse warmte-koudeopslag van Nederland zal Merwede nagenoeg helemaal energieneutraal worden. Het groen en de zonnepanelen op de daken dragen bij aan een gezonde stad. Geen dak onbenut, dat is het idee. In het ‘Merwede Lab’ onderzoeken specialisten tijdens de gebiedsontwikkeling hoe de wijk zo duurzaam en circulair mogelijk kan worden, met gebruikmaking van de nieuwste technieken. Ook betrekt het Merwede Lab bewoners bij het ontwerp van de openbare ruimten.

Related

Terug naar boven